Tomboy (Celine Sciamma, 2011).

Tomboy, 2011.

Την ώρα που αυτή την περίοδο στο σινεμά μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει την Μικρή Μαμά της Σελίν Σιαμά, το ertflix προβάλλει το Tomboy μια παλιότερη ταινία της σκηνοθέτιδος που όμως αποτελεί μια γενναιόδωρη ματιά στην κινηματογραφική δουλειά της τόσο θεματικά όσο και αισθητικά.

Η Λορ έχει μετακομίσει πρόσφατα με τους γονείς της και τη μικρή της αδελφή σε μια καινούργια γειτονία, μια κατάσταση που έχουν ζήσει ξανά στο παρελθόν ως οικογένεια, και περνά τις μέρες παρατηρώντας τη μικρή ζωή που οργανώνεται με το παιχνίδι απο τα παιδιά της περιοχής της. Η Λορ με τα κοντοκουρεμένα μαλιά της και χαρακτηριστικά αγοριού μπαίνει στην παρέα ως Μίκαελ επιλέγοντας την ταυτότητα στην οποία τον οδηγεί το αίσθημα της ασφάλειας και του ανήκειν. Μικαελ ή Λορ ζει τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, τη χαρά του ομαδικού παιχνιδιού και τη σκληρότητα μιας αποκάλυψης.

Η μικρή αδερφή Ζαν γίνεται φάρος που φωτίζει τη μόνη σταθερά, την αγάπη του συνοδοιπόρου.Τα βλεμματα, οι αγκαλιές και οι σιωπές τον δύο παιδιών καθοδηγούνται με γλυκύτητα και μαεστρία απο τη Σιαμά,ιδιαίτερα στις δύσκολες σκηνές. Όταν η αλήθεια θα συντρίψει την ψευδαίσθηση της ελευθερίας ο δρόμος για την κατάκτηση της φαίνεται πολύ μακρύς. Η Σιαμά όμως στο τέλος μας αφήνει με μια ελπίδα και ένα χαμόγελο για μια ιστορία που έχει μέλλον μέσα απο την απλότητα της παιδικής ματιάς.

Σχολιάστε