Mario Merz στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

της Βασιλικής Σπύρου              Πλησιάζοντας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κι ενώ έρρεε η πόλη μέσα στην καταιγίδα, σκεφτόμουν πως δεν υπάρχει ισχυρότερο καταφύγιο ζωής από την τέχνη.   MarioMerz(1925-2003), στο Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης, στο Μέγαρο Σταθάτου στην Αθήνα από τις 22 Οκτωβρίου 2015 έως τις 31 Ιανουαρίου 2016. Τα installationsΣυνεχίστε νὰ διαβάζετε “Mario Merz στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.”

Ένα φεστιβάλ αναζητά την απάντηση στο αίνιγμα.

της Βασιλικής Σπύρου   (“Μετόπη”, 2015 / η εικαστική εγκατάσταση  αναγράφει στίχους του ποιητή Βασίλη Αμανατίδη, από το βιβλίο 7:ποίηση για video games, εκδ. Νεφέλη 2011) Ένα φεστιβάλ αναζητά την απάντηση στο αίνιγμα Τί ἐστιν ὅ μίαν ἔχον φωνὴν, τετράπουν καὶ δίπουν καὶ τρίπουν γίνεται;.      Φθάνω στη Θήβα σχεδόν ξημερώματα. Η πόλη αιωρείταιΣυνεχίστε νὰ διαβάζετε “Ένα φεστιβάλ αναζητά την απάντηση στο αίνιγμα.”

Μαθηματικά στην Έναστρη Νύχτα.

     Η τέχνη των ιμπρεσιονιστών και μεταϊμπρεσιονιστών καλλιτεχνών εισήγαγε στοιχεία –  κίνηση του αέρα, φύση του φωτός, βάθος πεδίου – που δίνουν ζωντάνια στις αναπαραστάσεις των έργων και αποδεικνύουν την ιδιαιτερότητα των καλλιτεχνών που εντάσσονται σε αυτό το ρεύμα. Η εν λόγω ιδιαιτερότητα δεν είναι άλλη από την παρατήρηση της φύσης – όχι ωςΣυνεχίστε νὰ διαβάζετε “Μαθηματικά στην Έναστρη Νύχτα.”

Το αλάτι της γης.

  Yamal Peninsula, Siberia, Russia, 2011 Sebastiao Salgado  Το Αλάτι της Γης Βιμ Βέντερς & Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο Ντοκιμαντέρ Γαλλία, Βραζιλία (2014) 110′   Οι άνθρωποι είναι το αλάτι της γης*. Αυτή η αλμυρή γεύση είναι η “αδυναμία” του Σεμπαστιάο Σαλγάδο. Η “αδυναμία” αυτή εξηγείται απ’το γεγονός πως ο ταξιδευτής  Σαλγάδο “αγαπάει τους ανθρώπους” και απόδειξηΣυνεχίστε νὰ διαβάζετε “Το αλάτι της γης.”