Μια γιορτή για την Ίνγκριντ.

  Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1915 και πέθανε στις 29 Αυγούστου του 1982. Χθες, 29 Αυγούστου του 2015 έκλεισαν εκατό χρόνια από τη γέννηση της και τo Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) γιορτάζει αυτή την επέτειο με ένα αφιέρωμα στην πεντηκονταετή κινηματογραφική της πορεία. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις καιΣυνεχίστε νὰ διαβάζετε “Μια γιορτή για την Ίνγκριντ.”

Πάρτε τους δρόμους!Το Imagine Τhe Roads Festival έρχεται…

Από τη σελίδα του Imagine The Roads Festival στο Facebook    Όταν δημιουργικοί και “ανήσυχοι” άνθρωποι συναντώνται γεννιέται το Imagine The Roads Festival, ένα Φεστιβάλ Δρόμου που θα λάβει χώρα στην Κύπρο και διοργανώνει η Eventful Cyprus με την υποστήριξη του Δήμου Αγλαντζιάς (το ψηλότερο προάστιο της Λευκωσίας). Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στη ΛεωφόροΣυνεχίστε νὰ διαβάζετε “Πάρτε τους δρόμους!Το Imagine Τhe Roads Festival έρχεται…”

Ένα παιδικό δωμάτιο «σαν … από όνειρο».

της Μαρίας Κούτλου          Για τον Ali Alamedy που γεννήθηκε στην Κερμπάλα του Ιράκ και έζησε με την μητέρα του τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του στις φυλακές του Σαντάμ, στερημένος από τον πατέρα του μέχρι την ηλικία των επτά, ένα παιδικό δωμάτιο μόνο ουτοπικό θα μπορούσε να είναι. Έμαθε γραφήΣυνεχίστε νὰ διαβάζετε “Ένα παιδικό δωμάτιο «σαν … από όνειρο».”

Φευγαλέες διασταυρώσεις.

       Θάλασσα και Ουρανός πεδίο μάχης. Οι αποχρώσεις σκούρες και η τάση επιθετική. Θεόρατα κύματα, φουρτούνα η Θάλασσα, καταιγίδες ο Ουρανός. Δυο σύνορα της φύσης για το ανθρώπινο μάτι, το ένα να μπλέκεται με το άλλο, να “ξεφεύγουν” και να μοιάζουν, για στιγμές, αδιαχώριστα στη σύγκρουση τους. Μεγαλειώδης έκρηξη θυμού και ομορφιάς. ΈτσιΣυνεχίστε νὰ διαβάζετε “Φευγαλέες διασταυρώσεις.”

Τώρα είμαι λίμνη ή Οι καθρέφτες του Bergman.

Hamnstad/Port of Call ~ 1948     Καθρέφτες και αντανακλάσεις. Ποίηση και Κινηματογράφος. Οι γυναίκες του Bergman καθρεφτίζονται, αντανακλώνται σε καθρέφτες “λίμνες” και “σκύβουν από πάνω τους, ψάχνοντας στα νερά τους για ποιες στ’ αλήθεια είναι”. Τα γυναικεία πρόσωπα της φιλμογραφίας του Ingmar Bergman, τα καθρεπτιζόμενα πρόσωπα, τα σώματα, τα είναι τους ενώνονται  με το ποίημαΣυνεχίστε νὰ διαβάζετε “Τώρα είμαι λίμνη ή Οι καθρέφτες του Bergman.”

Οι μουσικές του Wes Anderson.

Max Dalton 111 Archer Avenue – The Royal Tenenbaums The Royal Tenenbaums: The Wes Anderson Collection Book Release With Matt Zoller Seitz      Μπορεί η μουσική να δημιουργεί εικόνες αλλά στην περίπτωση του Wes Anderson οι εικόνες είναι εκείνες που δημιουργούν μελωδίες χρωμάτων, συναισθημάτων, αντιθέσεων, περίπλοκων σκέψεων, αλλά, πως γίνεται, την επόμενη στιγμή τόσοΣυνεχίστε νὰ διαβάζετε “Οι μουσικές του Wes Anderson.”

O "τέταρτος τοίχος" του Klaus Frahm.

         Ο φωτογράφος της αρχιτεκτονικής και του design Klaus  Frahm από το 2010 αποτυπώνει με την κάμερα του τον “τέταρτο τοίχο” των θεατρικών σκηνών της Ευρώπης. Πρόκειται για τον “τέταρτο τοίχο” της άλλης πλευράς του σκηνικού χώρου, έναν “τοίχο” που συντίθεται από τις αντιθέσεις.  Ο “τέταρτος τοίχος” παραδοσιακά είναι διάφανος για να επιτρέπει στους θεατές να συμμετέχουν στη σκηνική δράση. Συνεχίστε νὰ διαβάζετε “O "τέταρτος τοίχος" του Klaus Frahm.”

Παρθενώνας πάνω απ’ τη θάλασσα.

     Ο Παρθενώνας είναι ο όμορφος παραδοσιακός οικισμός που στολίζει την παραθαλάσσια περιοχή του Μαρμαρά Χαλκιδικής. Βρίσκεται στους πρόποδες τους όρους Ίταμος σε υψόμετρο 350 μέτρα και απέχει 5 χλμ. από τον Ν. Μαρμαρά. Οι πρώτες αναφορές για τον Παρθενώνα εντοπίζονται από τον 9ο αιώνα μ. Χ. Σύμφωνα με τους μελετητές, ο βυζαντινός οικισμόςΣυνεχίστε νὰ διαβάζετε “Παρθενώνας πάνω απ’ τη θάλασσα.”

I am happy, not sad.

Τα 400 χτυπήματα / Les 400 coups                              Η αγαπημένη ταινία 400 χτυπήματα (400 Blows) του Φρανσουά Τρυφώ (1959) είναι απόλυτα συνδεδεμένη στη σκέψη με το επίμονο βλέμμα του δεκατετράχρονου τότε Ζαν – Πιερ Λεό στο τελευταίο πλάνο. Και κάθε φορά που ξαναβλέπεις την ταινίαΣυνεχίστε νὰ διαβάζετε “I am happy, not sad.”